vrijdag 11 december 2015

Nature vs. Nurture

De mens verschilt van elkaar qua uiterlijk maar ook qua karakter en gedrag. Ieder mens is dan ook uniek, behalve een eeneiige tweeling tenminste dat zou je denken. Een eeneiige tweeling ziet er vaak hetzelfde uit, en doordat ze dezelfde genen door hebben gekregen zou je denken dat ze vanbinnen ook hetzelfde zijn. Dat is dus niet waar.

Je uiterlijk maar ook je 'innerlijk' hangt af van welke genen je ouders doorgeven, maar je 'innerlijk' hangt ook af van jou omgeving. Wordt je liefdevol opgevoed of wordt je van pleeggezin naar pleeggezin gesleept?

Onder de wetenschappers is er een discussie over de factoren die invloed hebben op wie wij als mens zijn. Het is een debat waarin de wetenschappers die geloven dat wie wij zijn en alles wat wij doen genetisch bepaald is, oftewel Nature. Daar recht tegenover staan de mensen die geloven dat alles we doen ons geleerd is in het begin van ons leven, de Nurture.
Ik denk niet dat het het een of het ander is, het lijkt van allebei een beetje.

Hoe kan het nou dat een qua uiterlijk unieke eeneiige tweeling van anderen dingen houden? Ze hebben dezelfde genen en worden allebei even liefdevol opgevoed. Ze zouden dus precies hetzelfde moeten zijn. Toch zijn er verschillen binnen een eeneiige tweeling.
De verschillen binnen een tweeling worden veroorzaakt door epigenetische markeringen. Epigenetische markeringen zijn een soort van knopjes die ervoor zorgen dat bepaalde genen aan staan en bepaalde uit. Bijvoorbeeld een spiercel heeft andere genen aan staan dan een zenuwcel, omdat hij hele andere dingen moet doen. De epigenetische markeringen zorgen er dus voor dat er verschillen ontstaan tussen een eeneiige tweeling.
Maar hoe komt het nou dat bij een eeneiige tweeling verschillende epigenetische markeringen aan of uit staan? Meestal gaan de epigenetische markeringen aan of uit door de keuzes van de ouders. Er is bijvoorbeeld een experiment gedaan met ratten. Als ratten worden geboren staat het geluksgen GR uit, als de moeder de babyratjes de eerste liefdevol behandeld gaat na een tijdje het gen aan. Zodra de moeder de kinderen na de geboorte negeert blijft het gen uit, waardoor die ratjes een ander leven krijgen.
De epigenetische markeringen worden beïnvloed door jou omgeving maar ook door de keuzes die jij vandaag maakt. Als jij op de je 10e begint met roken, hebben ze ontdekt dat de volgende generatie een kortere levensduur heeft. De epigenetische markeringen kunnen worden doorgeven vele generaties lang maar ze kunnen ook elk moment veranderen.
'Een eeneiige tweeling'
Dus de Nurture heeft wel degelijk invloed op wie wij zijn, maar ook de Nature. De Nature bepaald namelijk welke genen jij als kind hebt, maar er is nog een derde factor die invloed heeft op wie wij zijn : De epigenetische markeringen. Deze drie factoren hebben dus een grote invloed op wie wij zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten